Denna serie noveller handlar om mödrars kamp för familjens hälsa, och för sitt eget välmående. Författaren Anna Lenah Elgström fångar det tidiga 1900-talets osäkerhet och brist på sociala skyddsnät. Elgström, som själv var aktiv i kvinnorörelsen, belyser kvinnornas roll i dåtidens samhälle och det hårda arbete de utförde både med och utan lön. I dessa noveller möter vi sjukdom, hårt arbete, fattigdom och död. Men hand i hand med tragiken finns också hoppet om en bättre framtid.
«Flämtande som i feber upprepade hon det: ja, ja hon skulle! Ännu var hon inte alldeles besegrad, hon skulle kanske ännu en gång överlista det glupska djupet, som lurade på att ta ifrån henne allt och göra henne till ett uselt fattighjon. Hon såg det liksom framför sig och reste sig med brinnande kinder till motvärn, samlade sina fattiga, sista krafter till ännu en sista kraftansträngning.»
Anna Lenah Elgström (1884–1968) var en svensk författare och journalist. Hon var aktiv inom kvinno-, och fredsrörelsen tillsammans med vännerna Elin Wägner och Ellen Key och var en av grundarna till Rädda barnen 1919.